joi, 27 februarie 2014

Demonstraţia că poezia Vulpea şi strugurii de Jean de la Fontaine este o fabulăÎn opinia mea,textul ‘’Vulpea şi  strugurii’’ de Jean de la Fontaine este o fabulă deoarece sunt satirizate defecte umane  prin intermediul unor personaje din lumea animalelor cărora le sunt atribuite însuşiri umane.
O primă caracteristică a fabulei o reprezintă prezenţa personajelor simbolice întruchipând tipuri umane.Vulpea reprezintă tipul omului ipocrit şi viclean care deşi nu ajunge la strugurii din vie,nu-şi recunoaşte neputinţa,preferând să fie dispreţuitoare faţă de strugurii pe care şi-i dorea atât.
Figura de stil predominant este personificarea,vulpea căpătând trăsături omeneşti:vulpea e pribeagă şi lihnită de foame,oftează.
O altă trăsătură o reprezintă structura fabulei : întâmplarea propriu-zisă este prezentată prin alegorie,iar morala este implicită.
În concluzie,satirizând ipocrizia şi viclenia cu scopul de a le îndrepta,textul’’ Vulpea şi strugurii’’ are un rol moralizator şi aparţine unei  fabule.

Un comentariu: