duminică, 30 iunie 2013

Călătoriile lui Gulliver de Jonathan Swift (rezumat)

Gulliver era al treilea dintre cei cinci copii,şi trăia în provincia Nottingham. La paisprezece ani, tatăl său îl trimite la Universitatea Cambridge. Stă acolo trei ani,cu folos,dar studiile erau prea costisitoare,aşa că a fost trimis ca ucenic la Jack Bates,chirurg celebru din Londra,unde rămâne patru ani. Tatăl său îi trimite ceva bănuţi,pe care îi foloseşte pentru a studia navigaţia şi matematica. Una din propunerile lui Gulliver era să călătorească pe mare. Îl părăseşte pe domnul Bates,se întoarce la tatăl său,iar cu banii primiţi, pleacă la Leyde,unde timp de doi ani şi şapte luni învaţă medicina.Se întoarce din  Leyde şi capătă un  loc de chirurg pe vasul Rândunica,unde stă trei ani şi jumătate sub ordinele căpitanului Abraham Panell,comandantul vasului.La întoarcere se stabileşte în Londra şi se căsătoreşte cu domnişoara Mary Burton.Moare profesorul său Bates iar clientela sa începe să se rărească.Face mai multe călătorii timp de şase ani.În prima călătorie,Gulliver este singurul supravieţuitor al unui naufragiu pe ţărmul unei insule,unde constată că este prizonier al unei rase de oameni înalţi de 15 cm,locuitori ai unor insule vecine,Liliput şi Blefuscu.Gulliver promite intenţii paşnice şi jură credinţă împăratului liliputanilor şi observă obiceiurile şi moravurile locale ,total neobişnuite pentru el.Obiceiurile liliputane se aseamănă foarte mult cu cele engleze şi sunt prezentate până la limita absurdului.Se remarcă şi diferenţa dintre purtarea tocurilor înalte şi a tocurilor joase.Observă toate intrigile de la curte,corupţia şi capriciile împăratului,care îşi spune cu mândrie „stăpânul universului”.Gulliver îi ajută pe liliputani să îi învingă pe locuitorii din Blefuscu,blocându-le flota în port cu o singură mână, însă nu este de acord ca poporul vecin să fie adus în stare de sclavie.După o serie de peripeţii,Gulliver se întoarce acasă cu ajutorul unei şalupe de dimensiuni normale.
Urmează călătoria în Brobdingnag,unde Gulliver găseşte uriaşi de 22 m cu un  mod de viaţă total diferit decât cel al liliputanilor.Aceştia erau mult mai raţionali iar monarhia de aici era o formă de guvernământ ideală, unde regele era înţelept şi drept.Aveau legi care asigurau libertatea şi bunăstarea cetăţenilor.Regele,paşnic din fire,nu doreşte ca în ţara sa să fie introduse praful de puşcă,puştile şi tunurile.Când îi sunt descrise războaiele din Europa,regele se îngrozeşte.În timpul unei călătorii pe mare,barca lui Gulliver este luată în gheare de un vultur gigant şi apoi abandonată,însă este salvat de o corabie şi astfel se întoarce din nou în Anglia.
Călătoria în Laputa este o nouă experienţă pentru Gulliver.Locuitorii din Laputa se consideră savanţi,parcă nu ar trăi pe pământ,sunt aroganţi şi închipuiţi,parcă ar trăi pe o insulă zburătoare.Autorul ne descrie ştiinţa ruptă de realitate.Oamenii de aici se ocupă cu tot felul de lucruri inutile şi absurde,cum ar fi:extragerea razelor de soare din castraveţi,construirea caselor începând cu acoperişul şi terminând cu temelia.
În ultima călătorie,Gulliver ajunge pe o insulă cu o populaţie foarte ciudată,care se împarte în două categorii:o parte a populaţiei este alcătuită din houyhnhnms,cai înzestraţi cu raţiune şi puterea de a vorbi,iar cealaltă parte a populaţiei din fiinţe yahoo,asemenea oamenilor,dar primitivi şi brutali,lacomi,răutăcioşi,invidioşi,care se ceartă şi se bat între ei pentru a strânge cât mai multe pietre strălucitoare inutile,pe care le credeau preţioase.Caii sunt virtuoşi şi înţelepţi,trăiesc într-o comună patriarhală,nu pot înţelege ce este minciuna.
Gulliver se întoarce în Anglia,însă nimeni nu-i crede povestirile sale,fiind foarte rece chiar cu nevasta şi rudele.Oamenii îi fac proces şi îl declară nebun iresponsabil.Este salvat de un miel adus din Liliput,care modifică decizia judecătorilor.Încet-încet,Gulliver se schimbă,devenind un om ca toţi oamenii,deşi tot puţin cam mizantrop.

24 de comentarii:

 1. Răspunsuri
  1. sper sa imi zica si mi profa asta:)))

   Ștergere
  2. Foarte tare!!!! Mi-a facut placere sa citesc acest rezumat, ii ofer calificativul 9.5 pentru ca nu am stiu ce inseamna mizantrop! FELICITARI PENTRU ACESTE CUVINTE MINUNATE!!!!

   Ștergere
 2. ❄Este de nota 10❄ +❄❄❄❄❄

  RăspundețiȘtergere
 3. ❄Este de nota 10 ❄ +❄❄❄❄❄❄-❄+❄ ;)

  RăspundețiȘtergere
 4. M-ai impresionat.am ramas marcate de modul in care ai ales sa pui in scena calatoriile mizantropului Gulliver. WOWOWOWOWWOWOW

  RăspundețiȘtergere