luni, 25 iulie 2011

Bunicul de Barbu Ştefănescu Delavrancea (rezumat)

Bunicul,cu plete albe şi creţe,cu barbă,mustăţi şi sprîncene de asemenea stă pe prispă şi numără florile care cad.Numai ochii lui au ramas blînzi si mîngîietori.
Dintr-o dată,este scos din gîndurile lui de către nepoţeii săi,un băiat şi o fetiţă,care cum au intrat pe poartă s-au aruncat in braţele bunicului.Au început discuţiile despre păsări,cocori,raţe ,rîndunele,unde zboară acestea.Bunicul încîntat de prezenţa acestora,copiii fericiţi cu el,incalecă unul pe un genunchi si celălalt pe altul…Începe joaca:-bunicul cînta iar copiii bat din palme pîna cînd intră pe poarta mama copiilor.Aceasta îi atrage atenţia bunicului,că îi prea răsfaţă.Însă,bunicul,iubitor şi răbdător continuă să le facă pe plac nepoţeilor pînă cînd osteneşte.Copiii au început să-l mîngîie pe barbă,iar la un moment dat s-au făcut stăpîni pe ea.Unul trăgea de o parte,iar celălalt de cealaltă parte.Aşa au procedat şi cu mustăţile.S-au certat până când au ajuns să tragă câte o palmă pe obrazul bunicului,băiatul pe partea fetei,iar fata pe partea băiatului.Bunicul cu lacrimi în ochi,de durere abea se ţinea de râs.Iar nepoţii cu lacrimi în ochi îşi sărută fiecare partea lui de obraz,alintând astfel pe bunicul iubitor.

18 comentarii:

  1. In acesta poveste este vorba despre un bunic cu plete albe si crete , cu barba , mustati si sprancene . Acesta statea pe prispa si a numarat florile care cadeau . Ochii lui au ramas blanzi si mangaietori . Intro zi a fost scos din ganduri de catre nepoteii sai , un baiat si o fetita . Acestia cum au intrat pe poarta au sarit in bratele bunicului . Ei au inceput discutiile despre pasari ,cocori, rate si randunele . Bunicul încîntat de prezenţa acestora,copiii fericiţi cu el,incalecă unul pe un genunchi si celălalt pe altu . Începe joaca:-bunicul cînta iar copiii bat din palme pîna cînd a intrat pe poarta mama copiilor.Aceasta ia atras atenţia bunicului,că îi prea răsfaţă.Însă,bunicul,iubitor şi răbdător continuă să le facă pe plac nepoţeilor pînă cînd osteneşte.Copiii au început să-l mîngîie pe barbă,iar la un moment dat s-au făcut stăpîni pe ea.Unul trăgea de o parte,iar celălalt de cealaltă parte.Aşa au procedat şi cu mustăţile.S-au certat până când au ajuns să tragă câte o palmă pe obrazul bunicului,băiatul pe partea fetei,iar fata pe partea băiatului.Bunicul cu lacrimi în ochi,de durere abea se ţinea de râs.Iar nepoţii cu lacrimi în ochi îşi sărută fiecare partea lui de obraz,alintând astfel pe bunicul iubitor.

    RăspundețiȘtergere
  2. bv si pe cu tema asta m-ai ajutat :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Lasa-ma sa te corectez in primul fragment..unde ai folosit prezentul in loc de trecut . Citez :

    "... STA pe prispă şi numără ..."

    RăspundețiȘtergere
  4. este foarte bun rezumatul,dar s-au dat pre multe amanunte...

    RăspundețiȘtergere
  5. e foarte bun si am luat zece la
    el

    RăspundețiȘtergere
  6. Autorul de povesteste un dialog dintre un bunic si nepoteii sai.
    El are plete albe şi creţe, barbă, mustăţi, sprancene si niste ochi blanzi si mangaietori.
    Stă pe prispă şi numără florile care cad. Deodata, gandurile ii sunt alungate de nepoţii săi, o fetiţă şi un băiat, care de cum au intrat pe poartă s-au urcat in bratele bunicului. Toti trei au început discuţii despre păsări, cum ar fi: cocori, raţe, randunele si unde zboară acestea. Bunicul încantat de prezenţa copiilor, acestia fericiţi cu el, incalecara unul pe un genunchi si celălalt pe altul. Si astfel joaca a inceput: bunicul canta, iar copiii bateau din palme pana cand intră pe poarta fiica bunicului, adica mama copiilor. Aceasta il avertizeaza pe bunic, că răsfaţă copiii. Dar, bunicul, iubitor şi răbdător continuă să se joace cu nepoţeii pînă cînd oboseste. Copiii au început sa ii imparta fata bunicului si cand au ajuns la barba s-au făcut stăpani pe ea. Unul trăgea de o parte, iar celălalt de cealaltă parte. S-au certat până când au ajuns să dea câte o palmă pe obrazul bunicului, băiatul pe partea fetei si invers.
    Bunicul cu lacrimi în ochi, de durere reusea cu greu sa se abtina de râs. Iar nepoţeii cu lacrimi în ochi îşi sărută fiecare partea lui de obraz, alintând astfel pe bunicul iubitor.

    RăspundețiȘtergere
  7. ma ajuta foarte mult si textul este foarte frumos

    RăspundețiȘtergere
  8. Este cel mai bun rezumat vazut până acum

    RăspundețiȘtergere